Olasz táj+építészet

Az olaszországi gyárlátogatás során számos szépséget, érdekességet láttunk, melyekből rövid képes összefoglalót készítettem.

Castelfranco Veneto

Ebben a szépséges városkában volt a szálláshelyünk. Nagyon hangulatos, várárokkal és várfallal van körbevéve az óvárosi rész. Google térképen nagyon jól látszik.








A külső kertes részekről csak a buszból tudtam lőni egy-két képet.


Az olaszok nagyon szeretik formára nyírogatni a növényeket.







Bassano del Grappa


Kirándulásunk második napján elvittek minket a Nardini cég központjába, ahol megnéztük Massimiliano Fuksas építész remekművét, a futurisztikus Bolle-t, “Buborékot”, melyet 2004-ben a cég alapításának 225. évfordulójára hoztak létre. Az épület 3 szintes, 2 buborékból áll és egy föld alatti előadóteremből. A vízben úszó kis buborékok a föld alatti termek felülvilágítói. Az egyik buborékegységben kutatólaboratórium van, a másik tárgyalóhelység. Különlegessége a buborékoknak, hogy minden egyes üvegdarabja egyedi méretű, a legnagyobb görbületű részt nyolcszor kellett újragyártani. 
És persze végigkóstoltuk az itt készülő grappák különféle változatait is :)






Ezután megnéztük a gyönyörű reneszánsz városkát is. A város egyik nevezetessége a fahíd, melyet Andrea Palladio tervezett 1569-ben. Sokszor elpusztult, köztük a második világháborúban, de mindig helyre állították.
Bassano del Grappa Veneto régióban található, Vicenza megyében. Itt élt és alkotott Jacopo Bassano festő, és itt találták fel a Grappa nevű törkölypárlatot is.











Megjegyzések