Aknamunka

Az elmúlt években nagyjából havonta elhatároztam, hogy megírom ezt a posztot. Minden helyszíni bejáráskor egyre inkább éreztem a szükségét. Állandó szálka volt a szememben, mely egyre mélyebbre fúródott. Kész, ennyi volt! Betelt a pohár!
Kimondom  Leírom:
Senki nem tud aknát építeni!

Minden alkalommal, ha megnézek egy leendő kertet azzal kell szembesülnöm, hogy a vízóra, vagy szennyvíz (és még sorolhatnám) aknát "nyaktag" nélkül építették meg és az aknafedlap körül másfél  négyzetméteres, vagy még nagyobb beton síkság terpeszkedik, ráadásul valahol a zöldfelületben, esetleg a bejárathoz közel, hogy lehetőleg mindenki lássa.




Most elárulom az esztétikus aknaépítés titkát, mely emberek ezreinek életét változtathatja meg:

Aknanyakat kell építeni. Nem brit tudósok fejlesztették ki a NASA -val közösen, és nanotechnológia nélkül előállítható: Az akna födémjének felső síkját a tervezett talajszint alatt 20-25cm-rel kell kialakítani, majd a lebúvó nyílás körül 15-ös zsalukőből egy keretet kialakítani. Erre megy a fedlap. Az aknafödémre erős, pl. kertitó építéshez használatos fóliát kell teríteni, hogy a beton ne szívja ki a vizet a talajból kiszárítva ezzel a fölé kerülő gyepet, vagy ágyást. Így az akna kaphat egy 20-25cm -es földtakarást, mely már bőven elég, hogy gyepesítsük, vagy évelőágyást alakítsunk ki benne és mindjárt nem egy betonsíkságot, hanem csak egy konszolidált fedlapot kell elrejteni. Erre a célra pedig tökéletesen alkalmas akár egy darab műfű, ha épp gyepes területen található az akna.


Persze az elszúrt aknákra is van megoldás, de kevésbé elegáns. Ekkor a fedlap körül kívülről kell szegélyt építeni, mely lehetővé teszi az akna földtakarását. Ennek az a hátránya, hogy felfelé kilóg a terepből.
Volt olyan alapos ügyfél is, aki felverette a fedlapot és megépíttette az aknanyakat. Sajnos ő is csak félsikert tudott elérni, mert a szint adott volt, de 10cm föld így is kerülhetett rá. A fűnek már elég, és annyi szintkülönbséget még gyerekjáték eltüntetni.

Ezúton kérek tehát mindenkit, akinél még nem késő, hogy szóljon a kőművesnek, hogy ásson 25cm -rel mélyebb gödröt és tegye oda azt a 8db zsalukövet a fedlap alá.

Megjegyzések