Új trendek a kertben

Mi másról szólhatna a január, mint a következő év trendjeiről. Mi lesz a divat? Milyen trendek erősödtek az elmúlt években?
Ha kertekről beszélünk, akkor -logikusan- viszonylag lassan változik a divat. Jó pár éve egyre inkább erősödik a "vissza természetet" elv, miszerint a kerti növényzet legyen minél természetesebb. Ezt a trendet meg lehet figyelni a világ bármely pontján, Kalifornián át egészen Németországig. Laza, változatos, már már vad növénykiültetés, virágos rétek, sokszor nagyon szolid, egyszerű honos, erdei növények használata a jellemző.  Ez a trend nem zárja ki a modern irányvonalat sem, sőt. A növények oldott hangulata sokszor szándékosan kiemeli az épített elemek szigorú merevségét. 
Nagyon hasonló a belső terek eklektikusságához, amikor nagyon rusztikus, vagy nagypolgári terekbe berakják a nagyon egyszerű minimalista lámpát, kanapét.

Virágos rét imitáció - Bernard Trainor

Erdei környezet

Lágy díszfüvek

Az évelők mestere: Tom Stuart Smith

Tom Stuart Smith

Emellett tartja magát a modern letisztult kert is. Itt a növények egységes, nagy felületekben jelennek meg, sok az épített, geometrikus forma, és a nagyvonalú, jó minőségű burkolat. A növényeknél visszajönnek a divatba a virágzó évelők, cserjék, de csakis nagy felületen alkalmazva.

Bernard Trainor

Bernard Trainor

A kerti burkolatok terén még mindig nagyon divatosak a tipegők, és a különféle felületek (kavics-növény-gyep) egymásba metsződései. Itt is kezd érződni a eklektikusság is. Megjelenik a modern terekben is a téglaburkolat, a fagerenda és nekem még van számos ötletem, amiből trendet lehetne csinálni.




Itthon is érződik, hogy az emberek vágynak vissza a természetbe, ugyanis egyre többen szeretnék megtermelni otthon a saját zöldségüket, gyümölcsüket. Ezért a dísz- és pihenőkertnek sokszor van egy kis elkülönített haszonkerti része is.


Kerti berendezések terén nagyon népszerűek a különféle egyedi épített padok.





Megjegyzések