Ne várj tavaszig!


Jövő hétre már havazással rémisztgetnek minket a meteorológusok és sokkal inkább foglalkoztat ilyenkor mindenkit a karácsonyi bevásárlás és hogy mit kapjanak a gyerekek, mint az, hogy milyen lesz a jövő tavasz. Ilyenkor nem a kert köti le a többség figyelmét.
Pedig mikor van jobb alkalom a kert tervezésére, ha nem most, télen? Ilyenkor nem hajt semmi és senki. Bőven van idő koncepciót érlelni, hogy tavasszal az elsők közt lehessen belefogni a kivitelezésbe, és az új kertben élvezni a tavaszi napsugarakat.

Ian Kitson Landscape architect

Szedjük is össze, milyen előnyökkel jár, ha előre gondolkozunk:

  • Esős hétvégéken van idő az internetet böngészni, összeszedni, mi is az, ami tetszik.
  • A tervező nem kapkodva vet papírra valami koncepciót, mert már a fülét rágjuk, hogy jövő hétvégén kezdhessen a kertész, aki csak akkor ér rá. Ebből következik a következő:
  • Van időnk megtalálni a megfelelő kivitelező szakembert és tudunk vele megfelelő időpontot egyeztetni
  • Hosszú téli estéken van idő átrágni a családdal a terveket és ami talán a legfontosabb:
  • Egészen kora tavasszal már megépíthető a kert, ami nyáron már mutat is valamit a szépségéből. A korán kiültetett növények jobban megerednek, a gyep pedig már egészséges gyökérzetet fejleszt, mire jönnek a nyári melegek, és a grillpartik és baráti összejövetelek.

A két legfontosabb, amit nyerhet aki időben lép: az átgondolt koncepció és az ütemezhető kivitelezés.

  • Van idő konzultálni a tervezővel, megvizsgálni a lehetőségeket tekintettel azok funkcionális, esztétikai és emocionális hozadékaira és anyagi vonzatukra.
  • Van idő kiválasztani a felhasználandó anyagok közül azt, ami mindenben megfelel az igényeknek. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a kertbe csak le kell tenni egy kis "viakolort", meg beültetni a növényeket, de a kert ennél sokkal bonyolultabb rendszer. Az utóbbi években annyira megnőtt a választék a "viakolornak" csúfolt beton térkövekből, hogy ezek áttekintése sem egyszerű feladat, nem is beszélve a terméskövekről. Hát még ha meg is kell rendelni, ami pl. 4 hét! A népszerű kerti fa burkolatok választéka is lassan áttekinthetetlenné válik, annyiféle trópusi, hőkezelt és ragasztott fa található a piacon, nem beszélve a különböző cégek fa-műanyag kompozitjairól. És ezek csak a burkolatok. Nem beszéltünk még világítótestekről, bútorokról és olyan kiegészítőkről, mint a grillsütők, vagy árnyékoló szerkezetek.

Mert hiába alkotunk mi tökéletes koncepciót, azt olyan anyagokból kell megtervezni, amit a Megbízó meg is tud és akar fizetni.




A döntéshez pedig rendszerint idő kell. Ha valami miatt változtatni kell a koncepción, ahhoz is idő kell. Ha pedig az idő szorít, mert jövő héten már építeni akarják a kertet, azt többnyire súlyos forintok bánják.
Rendszerint egy tavasszal megkezdett tervezésnél a sok csúszás és nem-ráérés következtében a növénykiültetés fázisa sokszor már a nyár közepébe csúszik bele, amikor inkább jobb, ha már nem ültetünk.

Something nice to look out on !Egy időben megalkotott, jó koncepcióval viszont el lehet kezdeni időben kivitelezőt keresni és úgy megegyezni vele, hogy akkor kezdje építeni, amikor az mindenkinek a legjobb. Nem fog kapkodni, hogy mehessen végre a következő munkát kezdeni, mert mindenki megtalálja az első napsütéses márciusi szombat reggelen, hogy neki KERT kell, AZONNAL. Télen még akár arra is lehet ideje a kivitelezőnek, hogy megkeresse a tervezőt és leüljön vele a tervről és annak részletmegoldásairól beszélgetni. Bizony: van, aki ilyet is szokott!

A számtalan objektív előny mellett pedig nem elhanyagolandó szempont, hogy jól esik egy kicsit megfeledkezni a kinti hidegről és arról álmodozni, milyen jó lesz már áprilisban a teraszon ücsörögni és nézni a zöld füvet, meg a frissen ültetett évelők első virágait, míg a szomszéd kertjét még akkor kezdik feltúrni.

Az már igazán mellékes, hogy mi tervezők is díjazzuk az előrelátást. Hamarosan arról is írunk, hogyan!

Megjegyzések