Amikor nem elég egy jó terv

Rettenetesen sajnálom, hogy ilyenről kell írnom, de úgy érzem mindenképp meg kell osztanom az esetet, ugyanis sokan esnek hasonló csapdába, és szeretném, ha ezt elkerülnétek.
Egy összetett kert megvalósulásáról lesz szó. Általában egy kert tervezése 1-2, de akár több hónapig is eltarthat. A kerttervező gondosan, minden részletre kiterjedően megtervezi, lerajzolja a kertet, az épített elemek műszaki részleteit, úgy hogy azok működőképesek legyenek. Sokat konzultál a megrendelővel. A terv alapján megépített kert minden elvárásnak megfelel, esztétikailag és műszakilag is.
És ekkor jön a kertépítő. Jobban mondva a kőműves és a kertész. Egyik sem érti a másik szakmáját, egymástól teljesen függetlenül dolgoznak, sokan még tervet sem tudnak olvasni! És igen, lehet, hogy fele áron dolgoznak. Kérdés az, hogy vajon megéri-e, ha 2 év után újabb vagyonokat kell költeni a kertre, mert nem terv szerint építették, kispóroltak ezt-azt? Lehet, hogy remek költségcsökkentő megoldásai vannak, csak néha a részletekkel együtt a kert egyediségét, az esszenciáját spórolja ki, stílusidegen megoldásokat behozva. Ha a megrendelő egy jó tervolvasó, műszakilag is érti az összefüggéseket, és jól tudja irányítani az embereket, semmi probléma nincs ezzel. De ezt nem várhatjuk el senkitől.
Egy jó kertépítő csapatában mindenre van szakember, amire igény lehet egy kertben. Kőműves munkákhoz, támfalépítéshez, burkoláshoz, asztalos és ácsmunkákhoz, villanyszereléshez, vezetékezésekhez, öntözőrendszerhez, kertészeti munkákhoz, szegélyezéshez, vízgépészethez. Ezek szorosan összefüggenek, főleg egy meredek kertnél, ahol támfalakkal van tagolva a kert. A világítás és az öntözőrendszer csöveinek valahogy át kell jutniuk a támfalakon. Ezt egy kőműves nem figyeli, nem az ő dolga. És egy jó kertépítő felveszi a kapcsolatot a tervezővel. Ha bármi kérdés felmerül, megkérdezi, mert semmi sem véletlenül lett úgy tervezve. Nem épít másmilyen, vagy több burkolatot, mert lehet, hogy előírásoknak kellett megfelelni a használatbavételi engedélyhez. Pusztán jószándékból is okozhat kellemetlenséget a megrendelőnek, pedig egy egyórás megbeszélésre lenne szükség a tervezővel, vagy sok esetben egy telefon is elég lenne.
Mélységes szomorúsággal láttuk, hogy lehet elszúrni egy jó kertet.


Hosszanti mintához keresztirányút vágtak. Sírok.

A támfal szigetelését kispórolták, így már most ázik

Csövek elvezetése igénytelen módon

A kemence már most omlik

Műanyag szegély helyett...
Modern kertbe tilos, inkább ne raktak volna semmit

ez már no comment
Tényleg sajnálom, hogy ilyenről kellett írnom, de emellett már nem tudtam elmenni szó nélkül.

Megjegyzések