Kerttervezési elvek II.

Rég nem írtam már a kerttervezésről, arról, hogyan alakítsuk ki saját kertünket. Most folytatnám cikksorozatunkat. Idő most van bőven a tervezésre.
Az előző részben a funkciók átgondolásáról volt szó. Most pedig egy funkcióterv elkészítéséről fogok írni.
Ennek azért van jelentősége, hogy kitisztuljon a kép előttünk és minden gondolatunkat egy összesített terven lássuk egyben.
Ahhoz hogy ezt el tudjuk készíteni, fel kell mérni a kertet! 
A telek méreteit. A ház méreteit, és annak helyét a telken. A kert tájolását. A szomszédokat! Ez nagyon fontos. Hol van csúnya házfal, kerítés, hol van kilátás, hol vannak meglévő fák, cserjék. Esetleg a szomszéd fái hova árnyékolnak be annyira, hogy nem marad meg alatta a fű.
Ezeket a felmért adatokat érdemes egy előterven ábrázolni.
Ha összeszedtük a kertben elhelyezni kívánt funkciókat, elemeket, akkor elkezdhetjük berajzolni a felmért rajzra. Érdemes több változatot is készíteni, miért lesz ott a legjobb helyen, a funkciók ne üssék egymást. Egyelőre ábrázolhatjuk foltszerűen, de már gondolkodjunk a méretekben is. Például a teraszra mekkora kertibútor szettet szeretnénk elhelyezni, mekkora a számunkra még fenntartható konyhakert stb. Sokszor ezen a szinten áll vagy bukik, hogy szeretni fogjuk-e a kertünket, vagy sem.



Megjegyzések