Növények a modern kertben



Nálunk is egyre nagyobb igény mutatkozik a manapság oly divatos modern kertek kialakítására. A burkolatokon, támfalakon kívül a modern kert stílusához és képéhez szorosan hozzá tartozik a növényzet, a kert "öltözete". Egy jó minimalista stílusú teraszt is teljesen el lehet rontani egy hozzá abszolút nem passzoló jellegtelen növénykiültetéssel. Egy jól kiválogatott növényültetéssel viszont nagyon jól rá lehet erősíteni a letisztult épített formákra. Ami persze fordítva is igen jól tud működni: a letisztult minimál formák igazán jól ki tudják emelni egy-egy növény jellegzetes karakterét, ami akár a kert középpontjává válhat, egyedi hangulatot adhat annak a kertrésznek, ahova elhelyezzük.

Ma Magyarországon még kevesen érzik ezt és kevesen használják tudatosan a növényeket a koncepció részeként. Sok tévhit terjeng a minimalista növényhasználatról. Egy biztos: egy tujasor a kerítés mellett nem teszi dizájnossá a kertet, és a gömb buxus csak és kizárólagos használatával sem értek egyet.


Így azért menő


Ezeken a képeken a 'kevesebb több' elve érvényesül. Kevés fajta növénnyel dolgoznak, nagy tömegekben alkalmazzák, így adva egy egységes, nagyon minimalisztikus képet a kertnek.  De vigyázni kell, nehogy túlzásba essünk és lecsupaszítsuk a kertet, jellegtelen érzetet keltve.












Ezekben a kertekben pedig a modern formákat egy változatos, mégis karakteres növénykiültetés szegélyezi. Itt is nagyon jól kiemelik egymást a különböző formák. Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy ne essünk túlzásokba a növényfajokat illetően, és ismerjük a karakteres, modern jellegű fajokat, különben egy nagyon kesze-kusza kép fog fogadni. Ehhez nagyon jó növényismeret és jó érzék szükséges.











Jól elhelyezve egy-egy karakteresebb növényt, olyan helyeken is feldobhatjuk a kertet, ahol nem is gondolnánk.



Fotók: Pinterest

Megjegyzések