Élet a kertben II. - Sütés-főzés a szabadban

Sorozatunk első részében a kerti dolgozószobákat mutattuk be. Ezúttal a házimunka területére merészkedünk: a kerti konyhákról osztok meg pár gondolatot. Ez a téma annyira tág, hogy nem is próbálom meg egy posztba belesűríteni. A különböző kályhákról, kemencékről, grillekről egyenként is maratoni posztokat lehet írni, főleg, ha valakinek annyira közel áll a téma a szívéhez, mint nekem.


Ebben a posztban inkább csak egy kis áttekintést szeretnék adni, illetve felvázolni, mi kell ahhoz, hogy akár életvitelszerűen is kerti konyhánkban végezzük mindennapi ennivalónk előállítását, ha nem is egész évben, de legalább 4-5 hónapig.


Vegyük végig az alapvető dolgokat, melyek megkülönböztetnek egy kerti sütőt egy nap-mint-nap használható konyhától. A különbség nagyjából ugyanaz, mint egy főzőlap és egy rendes konyha közt: a sütésen - főzésen túl az étel előkészítésétől a mosogatásig minden megoldható egy jó konyhában. Tehát van egy sütő, sok pult és pakolófelület, jól jön egy mosogató, nem árt pár szekrény és fiók, ha pedig tényleg maximalisták vagyunk, beépíthetünk akár hűtőszekrényt és mosogatógépet is. Ne felejtsük: nem az igazi a kerti sütögetés, ha a köretért, vagy egy pohár vízért a házba kell rohangálni.


 Ezen kívül persze mindig jó, ha egy kicsit le is tudunk ülni, és mindenképp érdemes úgy elhelyezni konyhánkat, hogy ne kelljen messzire vinnünk az ételt, hogy végre asztalra kerüljön. Azt se felejtsük el, hogy hazánk éghajlata szükségessé teszi, hogy tető legyen konyhánk felett, hisz nem ritkák a csapadékos nyarak, amikor tető nélkül nemcsak használhatatlan lenne konyhánk, hanem drága berendezéseink is tönkremehetnek.


Minden más ízlés kérdése: építhetünk be grillsütőt, gáz, vagy villanytűzhelyt, kemencét, csikókályhát, sparheltet, vagy füstölőt. Esetleg ezek közül többet is. A műszaki tartalomnak a kert stílusa sem szab határt. Már nem egy minimalista kertbe terveztem stílusban passzoló kemencét és ugyanígy beépíthető bármi más a legmodernebb, vagy a leginkább mediterrán hangulatú kertbe is. 


Még egy apró ötlet, mely ízletesebbé teheti a szabadban készült ételt: ha a kerti konyha mellett fűszerkertet helyezünk el, mindig friss zöld fűszerek kerülhetnek az ételbe.





Megjegyzések