Kerttervezési elvek I. - Funkciók


Saját kertünket megtervezni talán az egyik legnehezebb feladat, de nem lehetetlen. Első és legfontosabb feladat a funkciók megfogalmazása. Azaz mit szeretnél Te és a családod csinálni a kertben?

Szeretnél egy nagy teraszt, ahol az egész baráti társaság elfér?

Mekkora helyre van szükségetek? Ez talán a legnehezebb kérdés, amikor a funkcionális egységeket el kell helyezni a rendelkezésre álló területen belül. A másik fontos szempont a használati gyakoriság. Nem érdemes 20 főre méretezni a teraszt, ha ennyien évente maximum egyszer jönnek össze, de az év 99 százalékában csak 4-en használjátok. Ugyanígy nem érdemes úszómedencét építeni, ha nem jut idő a feltöltésre, tisztántartásra. Persze van ellenpélda is:
Kollégánk és jóbarátunk mesélte minap a következő történetet:
Egy hölgy -nevezzük Ica néninek- kertjében végezte az öntözőrendszer őszi víztelenítését. Közben azért megnézte az általa épített kert többi részét is és feltűnt neki, hogy a kemence -amit 3 éve épített- még mindig olyan, mint újkorában. Semmi korom, semmi zsírcsepp.
Szóvá is tette:
- Ica néniéknek is elég lett volna egy kisebb konyha, látom, nem is gyújtottak be a kemencébe a 3 év alatt.
Mire Ica néni:
- Nem baj az, Zolikám. Ez olyan szép!
A történet lényege, hogy nem szabad mindent csak objektíven nézni. A kert mikrokörnyezetünk olyan része, ahol megtehetjük, hogy csak azért adunk teret valaminek, mert szép.

Vagy egy kerti konyhát, ahol mindenkit megvendégelhetsz?

Egy úszómedencét?
Díszmedencét, vagy bármi más vízjátékot?
Egy kis játszóhelyet a gyerekeidnek?
Vagy egy eldugott, csendes pihenőhelyre vágysz?

Megjegyzések