Fürdőtavak - csobbanás a tündérrózsák közé

Az egyik legjobb dolog egy kertben a nyári kánikulában, ha van egy úszómedence, melyben elmerülhet az ember. A másik legjobb dolog, ha van egy kerti tó, melynek partjára tavasztól őszig ki lehet ülni, érezni a víz illatát, figyelni a szitakötőket, élvezni, hogy itt még nyáron is hűvösebb van pár fokkal. És mi az, ami mindkettőnél jobb? Gyúrjuk össze a kettőt, és megkapjuk a fürdőtavat, mely a medence és a kerti tó összes pozitív tulajdonságát egyesíti úgy, hogy szinte semmilyen negatív kompromisszumot nem kell kötnünk.


A fürdőtó lehet természetes formavilágú, lehet szabályos, modern, vagy akár minimalista is. Lehet kicsi, lehet nagy. Ezek mellett további lehetőségeket is rejt: ha elég nagy a felület és elég nagy növényzónát tudunk benne kialakítani, lehetőség van a víz teljes tisztítását a növényekre és gyökérzónájukra bízni, így már tovább is léptünk a fürdőtó legmagasabb szintjére: a biomedencére.


Ugyanakkor lehetőségünk van arra is, hogy szinte minden -medencékhez kapható- gépészeti megoldást alkalmazzunk, beleértve a hidromasszázs fúvókákat, vagy akár ellenáramoltatót is.

Mindezt úgy, hogy a legjobb medence vízgépészeti cégek a fürdőtó építők igényeit szem előtt tartva olyan korszerű tisztító berendezéseket készítenek, melyek segítségével minimális vegyszer felhasználásával, vagy a kemikáliák teljes elhagyása mellett érhetünk el tökéletes vízminőséget, így akár teknőst, vagy halakat is tarthatunk a medencében, arról nem beszélve, hogy kiküszöbölhetjük a klór alkalmazásával járó negatív hatásokat, mint a bőr kiszáradása, vagy a legkellemetlenebb: a szem pirosodása. A víz szűrése során a szerves anyagok nagy részét a növények hasznosítják, gyökérzónájukkal és a körülöttük elhelyezett szűrőkaviccsal megkötik a lebegő részecskéket, míg a gépészet gerincét jelentő víztisztító berendezés a leggyakoribb esetben UV fénnyel, vagy ezüst, vagy réz szűrő segítségével pusztítja el a nemkívánatos baktériumokat és algákat.



A fürdőtavak további előnye, hogy egész évben díszítenek, nem kell őket leereszteni, mint az úszómedencék jelentős részét, ezzel időt, vizet és nem utolsó sorban pénzt is spórolunk.
Szerkezetüket tekintve leggyakrabban tófólia alapúak szoktak lenni, mely anyag kiválóan alkalmas erre a célra. Nem szükséges vízzáró betonból építeni neki falat és nem igényel semmilyen csempe, vagy mozaik burkolatot. Természetesen ha minimalista kertünkhöz ez passzol, megtehetjük. A lényeg, hogy fantáziánk szárnyalhat, hisz a technológiának nincsenek határai.


Amit mindenképp javaslunk, az egy stég, ahonnan egy létrán, vagy lépcsőn keresztül bemehetünk a vízbe. Kialakíthatunk a vízben is egy fa oldalakkal kialakított fürdőteret, melynek szélén megtámaszkodhatunk és egzakt módon elhatárolja a fürdő zónát a növényzónától.

 Fotók: Clear Water Revival, FNC Ponds, Fern Creek Design, Jill Fenwick, Bio Nova

Megjegyzések