Egy jól megtervezett kert télen

Ha egy kert jól van koncepcionálisan megalkotva, akkor a téli képe is magával ragadó.
A növényeket a legjobb úgy kiválogatni, hogy azok az év minden szakában díszítsenek. És itt nem arra gondolok, hogy egy jól kiválasztott növényegyüttes minden évszakban szép, mert akkor a lehetőségek igencsak lecsökkennének. Arra gondolok, hogy egy kertben a különböző növények az évben mindig más növényekkel együtt alkotnak egy csodás képet. Az örökzöldek nyáron teljesen háttérbe szorulnak, jó alapot adnak egy szép színes virágzó csoportnak, télen viszont a kert fő attrakciói lesznek és szintén kiemelik az elszáradt növények színét, formáját. Egyedi formájuk ekkor kiemelkedik a növénytömegből, egy jó karaktert adnak a kertnek.





Aztán vannak azok a növények, amik egész évben teljesen jelentéktelenek, sima zöld levél, jellegtelen egyszerű virág, de aztán télen előkerülnek a kopasz vesszők, és láss csodát!


Érdemes más, télen dekoratív növénnyel párosítani, hogy egymás hatását fokozzák. Ebben a kertben kitűnően kiemeli a somok piros vesszőit a bordó levelű hólyagvessző, mely télen sokáig megtartja lombját. Az előtérben pedig jó kontrasztot alkotnak az élénkzöld levelű sások.


Jó téli dekoratív foltok a kertben a díszfüvek. Ezek ugyan nem örökzöldek, de száraz leveleiket egész télen megtartják. Igazán különleges hatás jön létre, amikor az apró leveleken, és bolyhos virágokon megtapad a zúzmara. Érdemes kihasználni ezeket az apró trükköket, hogy télen is érjen minket csoda!

Ha érdekel, hogy mely növényeket ültesd mindenképp a kertedbe, olvasd el ezt a bejegyzést!




gapphotos.com

Megjegyzések