Modern tájkertek 3.- Összhangban a természettel

Nem bírtam ki, hogy ne osszam még meg ezt a kertet is ebben a témakörben.
Az L- alakú épület egy sziklás hegyoldalon épült. A művész tulajdonos élete nagy álma vált valóra itt. A tulajdonos kérése volt, hogy az épületből láthassa a tengert, a szigetet és az erdőt. Hatalmas üvegfalak, lengőajtók jelzik, hogy nem létezik kint és bent. A belső és a kültéri kandalló különös hangulatot ad, és további kapcsolatot létesít a tájjal.



 





A kertben a művi beavatkozásokat a minimálisra szorították vissza, kizárólag közvetlenül az épület környezetében alakítottak a tájon. Ezek az alakítások nagyon jó kontrasztban állnak az épülettel, a növények és sziklák vadsága, és színösszeállítása összhangban van a természetes tájjal és jól kiemelik az épület építettségét. A táj ilyen vad és természetes megformálása nem mai találmány, a 18. században picturesque fogalmával illették. Egyes kertekben addig fajult a rútság esztétikája, hogy már-már félelmetes romok, és barlangok bukkantak elő a sűrű faállomány közül.






A kint és a bent fogalma itt nem létezik. A természet az épületbe is bekúszik. Megjelenik az előszobában, a sarkokban és még a fürdőszobában is. Teljességgel összhangban a természettel.






"Eagle Ridge Residence", Orcas Island, US state of Washington
építész: Gary Gladwish

Megjegyzések