Provence-i kertek

Provence-i nyaralásunkon felbuzdulva, arra gondoltam, mi lenne, ha a provence-i kertekről, tágabban a mediterrán kertekről írnék.


Valensole


A mediterrán kertek jellemzőit elsősorban az időjárás alakította ki. A tél enyhe, fagyok nem jellemzőek, a nyár meleg, csapadék ritkán fordul elő.
A domborzat igen változatos, leginkább hegyekkel tagolt, a talaj jellemzően köves. A meredek hegyek, a védelem és a sok és erős napsütés miatt a települések sűrűn beépítettek, a lakóépületek egymás hegyén hátán vannak. Szűk utcácskákon lehet bolyongani, itt-ott egy kisebb terecske fogad, jellemzően egy városi kúttal, vagy szökőkúttal. Ezeken a településeken nagy kertet nemigen találunk, leginkább csak kisebb udvarokat, lépcsők melletti kis pihenőhelyeket, virágos ablakokat, sziklákból kibúvó fügefákat, agávékat láthatunk.

Villecroze gyűjteményes kert








Levendulamező gazdasági épülettel



Nagyobb kertjeik főleg a villáknak, borászatoknak
, gyűjteményes kerteknek vannak. A mediterrán kertek mindig helyi anyagokból épülnek, szerények, nincsenek túlzsúfolva, nem nagyzolóak. Jellemző anyagok itt is a kövek minden formában. Az épületek nyers, patinás kőfala, sziklakertek, támfalak, kövezett utak, szórt köves ösvények, pihenők. Gyepet csak ritkán láthatunk. Inkább a kisebb pihenők, teraszok, lugasok jellemzőek, a kert több kisebb részre tagolt. Sok helyen megjelennek a szimmetrikus fűszerkertek, nyírott sövénnyel körülhatárolva. A nagy nyári meleg miatt a növényzet is a szárazságtűrő fajokra korlátozódik, de ezek adják meg az igazi mediterrán kertek varázsát. Jellemzőek a sötétzöld és az ezüstös levélszínek, a pozsgás, kemény levelek. A nagyobb fák főleg fenyők, platánok és olajfák, esetleg pálmafák, melyek alatt rusztikus kövezett kerti pihenőkön hallgathatjuk a kabócák ciccegését. A kert egy egy fontosabb pontjára ciprusok hívják fel a figyelmet, ezek kiváló kertalakító, súlypontképző elemek. A kertet színesítő virágzó növények a leanderek, levendulák, yukkák, bougainvillea-k.
Azonban a mi éghajlatunkon sem lehetetlen igazi mediterrán kertet kialakítani.
Figyelni kell az anyagok és a növények használatára, a nyírott és nyíratlan cserjefoltok arányára, a kerti elemek, kiegészítők finom elrendezésére.
Kerti bútorokból és kiegészítőkből manapság már hatalmas a választék. Kovácsoltvas, vagy kezeletlen akácfa székek, kőpadok, egy-egy megbúvó szerény kőszobor, vagy terracotta váza remek kiegészítője lehet a kertnek.



Kerti burkolatokból is szintén nagy a választék, a hazai, és külföldi terméskövektől kezdve a minőségi térburkoló kövekig számtalan variáció létezik. A kövek megjelenhetnek rusztikus, vágott és apró zúzalék formában is. A növények nagy része is helyettesíthető a mi klímánkhoz szokott fajokkal, melyeknek hasonló a habitusuk, hangulatuk, de bírják a hideg teleket.




Megjegyzések