Játék a kertben

Számos megrendelőnk szeretné, ha lenne egy hely a kertben, ahol gyerekei nyugodtan játszhatnak, és mi mindig örömmel fogadjuk a kéréseket, hogy helyet teremtsünk a játéknak.
A biztonság mindig az elsődleges szempont a tervezés során.
A játszóterek biztonságossá tétele volt az indok (vagy ürügy?) amikor elbontották a régi játszótereinkről kedvenc rakétánkat, vagy zsiráf-, esetleg cicamászókánkat. Az új játszóterek biztonságához kétség sem férhet, de sajnos az előírások miatt lényegesen kevesebb épülhet, mint régen, hiszen a korszerű anyagok és berendezések jelentős többletköltségekkel járnak. Ebből a szülő leginkább azt veszi észre, hogy messzebb kell mennie csemetéivel, így sokszor ritkábban is jut rá idő.
Ez talán a legfőbb oka annak, hogy egyre többen szeretnék megteremteni otthonukban a játék és kreatív kikapcsolódás lehetőségét gyermekeik számára.

Mesekuckó saját kiskerttel

A következő szempontokat kell végiggondolni:
- A játszóhely közvetlen közelébe nem rakunk mérgező, vagy bőrirritáló növényeket, hiszen a kicsik hajlamosak minden bogyót, színes termést megfogni, vagy a szájukba venni. Ha biztosra akarunk menni, nemcsak mérgező termésű növényt nem ültetünk, hanem olyat sem, ami apró termésű, amit a kicsik felszippanthatnak. Szintén érdemes vigyázni a tövises növényekkel, hiszen felsérthetik a lurkók bőrét, kiszakíthatják ruhájukat.
- Az előregyártott játszószerek környezetébe, semmilyen tárgy nem lóghat bele, védőtávolságot kell hagyni. Apróságokra is figyeljünk, hiszen már egy locsolótömlőben is eleshet gyermekünk.
A nagyobb várak, hinták alá ajánlatos ütéscsillapító burkolatot tenni. Ez többféle lehet, elsődlegesen a funkció, másodlagosan a megrendelő ízlése dönti el, milyen legyen.
- Pici gyerekeknél gondoskodjunk a napvédelemről. Ha van a kertben meglévő nagy fa, érdemes annak közelébe telepíteni a játékokat. Ha szerencsénk van és van közel vízszintes (és elég vastag) ága, még egy hintát is ráköthetünk. Ha gyermekeink már olyan korban vannak, hogy használnák az új játszóbirodalmukat, egy nagyobb napernyő, vagy árnyékvitorla lehet a megoldás.
- A környékbeli állatok is gondot okozhatnak, belepiszkíthatnak a homokozókba, ezért a homokot mindig takarni kell. Erre kínálnak ponyvákat, vagy fedéllel rendelkező homokozókat is.

A játszóhely kiválasztásakor gondosan ki kell találni, hogy mi lesz a területtel, ha a gyerekek kinövik, vagy már más igényeik lesznek. Gondoljunk a jövőre, hiszen a növényeknek idő kell, hogy megnőjenek.

A végére maradt az esztétika: a legtöbb előregyártott vár és egyéb játszószer nem éppen esztétikus, nehéz beleilleszteni a kerti miliőbe, hiszen legtöbben szeretnék szemmel tartani a kicsiket játék közben, mégsem szeretnék, ha egy rönkvár, vagy egy hintaállvány és gumiburkolata uralná a kertet.
Számos kreatív ötlettel könnyen beilleszthetők a kertbe, vagy akár helyettesíthetők is.
A gyermekek feltalálják magukat: bízzunk a képzelőerejükben!

A minimalista stílus sem zárja ki a játékot. Egy ilyen csúszdán még felnőttként sem ciki lecsúszni.

Természetközeli kertek kellemes kuckója

Ha jól komponáljuk meg a kertet, nem hat idegenül a játszóhely

Megjegyzések