Közeleg a tavasz!


A tél lassan véget ér, a hóvirágok már most is ott fehérlenek a kertekben és a fű között felfedezhetjük a tulipánok és jácintok hajtásait is. Ha nehéz is elhinni, mindjárt itt a tavasz. Ha elmúlnak a fagyok már lehet is kimenni a kertbe, lehet metszeni, új növényeket ültetni, a régieket felfrissíteni, elővenni a gereblyét, beszerezni a virág- és zöldség magvakat. Akinek viszont még nincs kész a kertje, ne habozzon, kezdjen bele a tervezésbe, vagy keressen fel egy kerttervezőt, hiszen a jó munkához idő kell! Honlapunkon leírtuk tanácsainkat a megfelelő szakember kiválasztásához, most csak a tervezés folyamatáról írnék pár gondolatot.

- Ha terveztetni szeretnél, ne várj arra, hogy kitavaszodjon. Egy kert megtervezése hetekig, sőt gyakran hónapokig is eltarthat, hiszen csak így van idő arra, hogy a tervező a megrendelővel elégszer konzultálhasson és alapos munkát végezhessen.
- Érdemes a tervező megkeresése előtt tájékozódni az interneten, vagy könyvekből, milyen kertet is szeretnél, mi az, ami Neked tetszik.
- Írj listát arról, mit is szeretnél a kertben csinálni, milyen elemekre van szükséged!
- A kertet magadnak tervez(tet)ed, nem a vendégeidknek. Ne akard a teraszt, vagy a kerti pavilont akkorára tervezni, hogy ott bármikor leültethess 15 embert, ha évente csak 1-2 alkalommal van ennyi vendéged!
- Olyan tervezőt keress, akiben megbízol! Az olcsóbb sokszor drágább, hiszen a tervezés rendszerint a kivitelezés költségének töredékét teszi ki, viszont egy nem megfelelő terv a kivitelezési költségeket drágítja.
- Gondolj a jövőre is! Vedd figyelembe, hogy a kert folyamatosan változik, ahogy Te magad is. Egy kert nem akkor készül el, amikor a kivitelező minden növényt kiültet. A cserjéknek 4-5, a fáknak 10-15 (vagy 50) évig is eltart, míg elérik végső méretüket. Légy türelmes!
- Gondolj arra, hogy a kert a ház legnagyobb helyisége, ahol nyáron általában legszívesebben tartózkodsz. Egy szekrénysor, vagy egy lapos TV árából a kertben gyakran csodákat tehetünk!

További jótanácsokkal, tippekkel és sok színes képpel találkozhattok, ha máskor is ellátogattok ide.

Jó készülődést és tavaszvárást mindenkinek!

Megjegyzések